Parní hrnec ETA 0134 Steampot vybavený mechanickým časovačem patří k objemově největím přístrojům a proto bude jistě uitečné zjistit jak pracuje a kde jsou jeho omezení. Zdravé vaření v páře je dnes aktuálnějí více ne jindy, zvlátě pro přípravy dietních jídel bez potřeby tuků.
První pohled
Přístroj je v poměrně malé krabici důmyslně seskládán, na výrobníku páry jsou uloeny tři nádoby a speciální nádoba na vaření rýe a polévek. Nádoby jsou jako vdy číslovány, protoe při jejich nasazení od 1 do 3 jsou určeny pro vaření, ale v opačném pořadí zapadnou do sebe k uloení do co nejmeního prostoru.
Vyjímatelná dna nádob jsou vsazena pomocí dvou západek a je třeba je při nasazování mírně prohnout. V kadém dne je 6 malých prohlubní, které slouí k postavení vejce na pičku po jeho vaření.
Výrobník páry je vybaven vnitřním kruhem pro oddělení prostoru s intenzivním varem a odkapávací miskou pro kondenzovanou páru. Doplňování vody je moné i za provozu zvenčí na obou stranách přes rozířený horní okraj výrobníku páry.
Ovládání jediným otočným knoflíkem spočívá v nastavení času do 75 minut. Činnost je indikována kontrolkou ve stupnici knoflíku.
Vaření
Vejce uloené do prohlubní ve dně nádoby, před vařením propíchnuté na irím konci jsem vařil s jednou nádobou 11 minut, tedy podle návodu středně měkká. Asi proto, e jsem pouil vejce M, byla na tvrdo. Z toho plyne rada, přizpůsobit čas vaření i velikosti vajec. U malých vajec na hniličku se osvědčil čas 7 minut. Můe se to zdát dlouho, protoe jak známo vejce na hniličku se vaří ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Ne ale přivedeme vodu do varu, trvá to při stejném příkonu jetě déle. Důvodem je podstatně mení mnoství vody ve vyvíječi páry, který ji produkuje téměř okamitě.
Demontovaná zadní mříka
Ve dvou nádobách jsem vařil 0,5 kg brambory a 0,4 kg květáku. Brambory dole, protoe se vaří déle. Pro brambory jsem v návodu nenael čas.
Květák určil čas 22 minut (mám rád měkčí) plus víc ne 10 minut při varu v horní nádobě mi dalo výsledný čas 35 minut. Ve bylo trochu nad míru provařené. Myslím, e při času 30 minut by bylo ve perfektní.
1 álek rýe vařený v nádobě z přísluenství 55 minut s přidáním 1,5 álku vody, kurkumy, pár kusů hřebíčku, soli a malé ličky oleje mne nadchnul. Rýe byla perfektně sypká, dokonale uvařená, ale nerozvařená a velmi chutná.
Dvě mrazené rybí filety v jednom koi jsem připravoval 25 minut, po kterých byly dobře uvařené. Při vaření v páře je nutné více kořenit a solit ne při pečení, protoe pára část dochucovadel z jídla odplaví. Naopak oproti vaření ve vodě je spotřeba nií.
Pokrm
Nádoby
Min
Spotřeba
Hodnocení
Vejce M 2 ks
1
10
0,145 kWh
Na tvrdo
Vejce M 2 ks
1
7
0,103 kWh
Na hniličku
Rýe 220 ml + 330 ml vody
1 + spec
55
0,849 kWh
Perfektní, chutná, sypká
Brambory 0,5 kg a květák 0,4 kg
2
36
0,554 kWh
Mírně převařené, sníit čas
Brambory 1 kg a květák 730 g
3
40
0,625 kWh
Mírně převařené, sníit čas
Ryba filety zmrazené 0,5 kg
1
25
0,374 kWh
Výborná, rozpadá se, sníit čas
Hodnocení
Parní hrnec ETA 0134 je co do objemu větí přístroj, take v něm lze připravovat jídlo i pro větí rodinu. Při dobrém rozloení potravin můeme připravit naráz a bez starostí celý oběd. Drobnou nevýhodu vidím v mechanickém časovači, který umoní jen přibliné nastavení, které je nepříjemné při krátkém vaření např. vajec na hniličku. S funkcí přístroje jsem byl v celém průběhu testování spokojen. Příprava chutných jídel zdravým způsobem je dnes velmi důleitá.
Technické údaje:
Parní hrnec ETA 0134 Steampot
Příkon udávaný / naměřený:
1000 W / 987 W
Celkový objem nádob:
12,25 l při vyuití 3 nádob
Maximální nastavitelný čas:
75 min
Náplň vody:
1,4 l
Přísluenství:
1,5 l miska na vaření rýe, polévek...
Rozměry (vh); hmotnost:
27,5 x 40,3 x 35,2 cm; 2,6 kg
Doporučená cena:
1 796 Kč
Plusy
objem 12,25 l vhodný pro větí domácnosti
rychlá výroba páry
doplňování zvenčí i za provozu
Mínusy
mechanický časovač
vyí cena
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2013 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz